"Adana Kebabı"

Adana ile özdeşleşmiş bir ürün olan "Adana Kebabı" Türk Patent Enstitüsü’nün 13.06.2009 tarih ve 65 numaralı Tescil Belgesi ile "mahreç işareti" niteliğindeki coğrafi işaret olarak koruma kapsamına alınmıştır.
24.06.2009 tarih ve 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca, niteliği / ünü ve diğer özellikleri itibariyle Adana ile özdeşleşmiş bir ürün olan “Adana Kebabı” Türk Patent Enstitüsü’nün 13.06.2009 tarih ve 65 numaralı Tescil Belgesi ile “mahreç işareti” niteliğindeki coğrafi işaret olarak koruma kapsamına alınmıştır ve tescil hakkı sahibi Adana Ticaret Odası’dır.

Asıl amaçlanan Adana Kebabının aslına uygun biçimde ve sağlıklı olarak tüketiciye ulaşmasıdır. Bu doğrultuda 9 - 10 Haziran 2008 tarihlerinde Adana’da yapılan Tescilli Adana Kebabı Ustalık Eğitimi’ne şehir dışından tescil alan firmaların ustaları katılım sağlayarak sertifikalarını almış ve Adana Kebabının aslını koruyarak gelecek kuşaklara aktarmada önemli bir girişimde bulunmuşlardır.

Adana Kebabı üreten ve/veya satışa sunan ve/veya mönüsünde, kartvizitinde, ambalajında, tabelasında ticari ünvanında vb. yerlerde bu adı kullanan ve/veya kullanmak isteyen kişiler, hak sahibi olan Adana Ticaret Odası’ndan “kullanma izni” almalıdırlar. Aksi halde cezai ve hukuki sorumlulukları olacaktır.

Yapılan çalışmalar sonucu ve görsel/yazılı basın aracılığıyla; “Adana Kebabı”nın “mahreç” işareti halinde Adana Ticaret Odası adına tescil edildiği, ülke çapında duyurulmuş, bugüne kadar Adana ilinde 157, Adana dışında ise 3’ü yurt dışında olmak üzere toplam 44 adet tanınmış firma ile sözleşme yapılarak kendilerine kullanım hakkı verilmiştir.

İlgililerin aşağıdaki irtibat numaralarından Adana Ticaret Odası ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.

İrtibat Bilgisi:
Adana Ticaret Odası / İç Ticaret Müdürlüğü