T.C. İçişleri Bakanlığı'nın Kovid-19'la Mücadele Kapsamında Alınan Önlemler

T.C. İstanbul Valiliği İl Yazı İşleri Müdürlüğü tarafından Odamıza iletilen yazıda; T.C. İçişleri Bakanlığı'nın Kovid-19'la Mücadele Kapsamında Alınan Önlemler konusundaki ilgili emirleri aşağıda ifade edilmiştir.

Yazıda; Koronavirüs (Covid-19) salgının bir an önce engellenmesi için ilçelerde bulunan marketlerle şehir içi ve şehirleri arası yolcu taşıma araçları için ilave tedbirler alınmasının gerekli görüldüğü ifade edilmiştir.

Bu kapsamda;

1-) İl/ilçelerde tüm marketler 09:00-21:00 saatleri arasında hizmet verecek. Market içindeki en fazla müşteri sayısı müşteriye doğrudan hizmet sunulan toplam alanın (depolar, idari bürolar vb. hariç) onda biri kadar olacak. Örneğin marketin müşterilerin hizmetine sunulan alanı 100 metrekare ise aynı anda içeride en fazla 10 müşteri olması gerektiği ifade edilmiştir.

Tüm marketler, hizmet alanı büyüklüğüne göre içeride bulunabilecek maksimum müşteri sayısını market girişlerine asarak ilan edecek. İçeride belirlenen sayıda müşteri bulunması için gerekli tedbirlerin alınacağı, market içinde belirlenen sayıda müşteri var ise içerden müşteri çıkmadan başka müşteri içeriye alınmayacağı, marketler aynı zamanda içeriye girmek için bekleyen müşterilerin en az bir metre mesafe ile beklemeleri gerektiğini sürekli hatırlatması gerektiği ve market girişinde görülecek şekilde bu hususu belirten afiş asılacağı belirtilmiştir.

2) İl/ilçelerde tüm şehir içi ve şehirlerarası çalışan toplu taşıma araçları (şehirlerarası yolcu otobüsleri dahil); araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50'si oranında yolcu kabul edecek; araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde olması gerektiği de belirtilmiştir.

Ayrıca, yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin Kaymakamlıklar tarafından Umumi Hıfzısıhha Kanunu ve diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde gerekli kararların alınarak, marketlere ilişkin kararların il/ilçe belediyeler ile işbirliği yapılarak, toplu taşıma araçlar ile ilgili olanların ise trafik zabıtasının etkin denetimi ve koordinesinde ivedilikle planlanması/uygulanmasının ve tüm kolluk birimleri tarafından konunun takip edilerek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi gerektiği ifade edilmiştir.