Atık Çerçeve Direktifi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden Odamıza iletilen 02.04.2024 tarihli yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan Birliklerine iletildiği üzere, Atık Çerçeve Direktifinin Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edildiği bildirilmektedir.

Söz konusu Direktifte; ; 31 Aralık 2030'a kadar ulusal düzeyde karşılanacak olan atık azaltma hedeflerinde daha yüksek ve bağlayıcı hedefler önerilmektedir. Özellikle gıda ve tekstil sektörlerini kapsayan hedefler kapsamında gıda işleme ve imalatta Komisyon tarafından önerilen %10 yerine en az %20 ve perakende, restoranlar, gıda hizmetleri ve hanelerde kişi başına önerilen %30 yerine %40 azaltım hedefi belirlendiği ifade edilmektedir.

İlaveten, tekstil üreticilerinin ayrı ayrı toplama, ayırma ve geri dönüştürme maliyetlerini karşılamak zorunda kalacağı üretici sorumluluğu (Extended Product Responsibility - EPR) planlarının genişletilmesi öngörüldüğü belirtilmektedir. Komisyon tarafından önerilen 30 aya kıyasla, üye devletlerin ERP'yi direktifin yürürlüğe girmesinden 18 ay sonra oluşturmaları hususuna yer verilmektedir. Yeni kuralların deri, bileşimli deri, kauçuk veya plastik gibi tekstille ilgili malzemeler içeren ürünler de dahil olmak üzere giyim ve aksesuar, battaniye, yatak çarşafı, perde, şapka, ayakkabı, şilte ve halı gibi ürünleri kapsamasının beklendiği belirtilmektedir.

Direktifte Üye devletlerin 2020 öncesindeki bir referans yılı için metodoloji ve minimum kalite gereklilikleri ile karşılaştırılabilir yöntemler kullanılarak verileri toplaması gerektiği belirtilerek verilerle birlikte kullanılan ölçüm yöntemlerinin de halka açık şekilde sunulması gerektiği bildirilmektedir.

Parlamentonun pozisyon belgesi ekte yer almaktadır.

Bilgilerinize saygıyla rica olunur.

Dokümanlar