İTO, 2020’yi yatırımda seferberlik yılı ilan etti

İstanbul Ticaret Odası’nın yeni yıl bütçesi oybirliği ile kabul edildi. Oda meclisinin olağanüstü toplantısında konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, 2020’de büyümeye en kaliteli katkının yatırımlardan geleceğini söyledi. Avdagiç, “Şimdi her işe akıl, yani teknoloji katma zamanı. Şimdi bizim alın terimizi, akıl terimize dönüştürme vakti” dedi.

İTO, 2020’yi yatırımda seferberlik yılı ilan etti

HABER: MÜGE BİBER - ŞEREF KILIÇLI

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) yeni yıl bütçesi ve iş programı oybirliği ile kabul edildi. Oda meclisi, gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda, Oda’nın 2020 bütçesini ve iş programını görüştü.

Toplantıda konuşan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, 21. yüzyılda bir adım önde bulunmanın temel şartının, teknoloji hızının ilerisine geçecek bir hıza sahip olmaktan geçtiğini vurgulayarak, üyelerin de yüksek teknoloji ve dijital çağa adapte olmasının önemini kaydetti.

100’ÜNCÜ YILA ÜÇ KALA

Avdagiç, şöyle devam etti: “İTO olarak 2020’yi, Cumhuriyetimizin 100. yılına üç yıl kala, yerli teknoloji ve milli üretim için ‘yatırım seferberliği yılı’ ilan ediyoruz. İş dünyamızı da 2020 yılının odağına yatırımı koymaya davet ediyoruz. Yeni Ekonomi Programı’nda

2020 için büyüme hedefi yüzde 5. Bu hedefin temel dinamiğini, özel sektör tüketiminin yüzde 4.9, özel sektör yatırımlarının ise yüzde 12.1 artış göstereceği beklentisi oluşturuyor. 2020’de büyümeye en kaliteli katkı yatırımlardan gelecek. Şimdi her işe akıl, yani teknoloji katma zamanı. Şimdi bizim alın terimizi, akıl terimize dönüştürme vakti. Şimdi kaliteli ve kapsayıcı büyüme için yatırım zamanı. Yeni teknolojilerle ve yerli teknolojilerle ticaret ve üretim sektörlerinin derinliklerine nüfuz etme zamanımız geldi. Ortak hedef ve ortak heyecanla çağın ötesine geçecek işlere imza atmalıyız. Yerli otomobili bu hedef ve heyecanın somutlaştığı bir ülkü olarak görüyoruz.”

İKİ TÜR ÇALIŞMA

Avdagiç, 2020 İş Programı’nda ticaret ve üretim ortamının iyileştirilmesine ilişkin genel faaliyetler ile üyelerinin yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’lerin diri tutulmasına ilişkin spesifik faaliyetler olmak üzere iki tür çalışmaları bulunduğunu belirtti. Avdagiç, şunları söyledi: “Birinci aşamadaki çalışmalarımızın özünü; genel ekonomi politikaları, mevzuat, sektörlerin sorunları, altyapı hizmetlerinde karşılaşılan güçlüklerin giderilmesi, bürokrasinin azaltılması, teşvik ve destek politikaları gibi temel başlıklar oluşturuyor. Bunların bir kısmını, uzmanlarımızın ve şubelerimizin görüşleri doğrultusunda takip edip sonuçlandırıyoruz. Önemli bir kısmını ise sizden gelen bilgiler ışığında geliştirip yerel ve merkezi yönetimlere iletiyoruz. Çalışmamızın odağında ise üyemizi ilgilendiren, doğrudan içinde bulunduğu projelerimiz yer alıyor. Bu anlayıştan hareketle, 2020 çalışmalarımızın özünü dış pazarın geliştirilmesi, girişimciliğin artırılması, yerli üretim ve teknolojinin geliştirilmesi, dijitalleşme, mesleki eğitimle ilgili projeler, rekabetçiliğin artırılması gibi konular oluşturuyor. Bunları her yıl, bir önceki yıldan daha kapsamlı ve geniş şekilde geliştirip uyguluyoruz.”

EĞİTİME KATKI

Avdagiç, İTO olarak, 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde 800 lisans öğrencisine 700’er lira, 100 yüksek lisans öğrencisine 900’er lira, 100 doktora öğrencisine bin 50’şer lira ve Türk dünyasından gelen 100 öğrenciye de 700’er lira eğitim bursu verdiklerini anımsatarak, “2020-2021 eğitim- öğretim yılında burs miktarımızı artırmakla kalmayıp lisans, yüksek lisans ve doktora bursiyer sayımızı yüzde 25 artıracağız. Böylece daha çok öğrencimize burs vereceğiz” diye konuştu.

TEKNOLOJİ İLE SIÇRAMA

Avdagiç, Türkiye’nin, değeri milyon dolarla değil, milyar dolarla ölçülen iş projelerini konuşması gerektiğine inandıklarını belirterek, “Özlediğimiz sıçramayı, teknoloji alanında yapacağımız sıçramayla sağlayabiliriz” dedi.

Avdagiç, “Kendi teknolojimizle dijital dönüşümü ve hızı ticaretimize ve işletmelerimize yerleştirmeliyiz. Bunu başarabilirsek, biz de kendi AirPods’larımızı üretebiliriz. Apple’ın sadece 3 yıl önce piyasaya çıkardığı AirPods, ayrı bir şirket olsaydı, 175 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahip olacaktı ve ABD’nin 32’nci büyük şirketi olacaktı. 16 yıl önce kurulan Tesla’nın değeri Fiat-Chrysler ve Ford’un toplamını geçti. Artık Türkiye, bu yolu aşmalı, yeni hedeflere ulaşmalı” diye konuştu.

300 STARTUP 700 GİRİŞİMCİ

Şekib Avdagiç, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) devasa bir startup merkezine dönüşerek, 300 startup ve yaklaşık 700 girişimciye ulaştığını belirtti. Avdagiç, BTM girişimlerinin 2019 itibarıyla 45 milyon liradan fazla değerleme yatırımı aldığını ve 50 milyon liradan fazla satış yaptığını vurguladı.

AFRİKA YÜKSELEN PAZAR

Avdagiç, 2020’de Türk ihraç ürünleri fuarlarının yeniden dört ülkede yapılmasının planlandığını söyledi. Avdagiç, “Bunlar; Tacikistan 1. Türk Ürünleri Fuarı (Haziran 2020), Gana 2. Türk Ürünleri Fuarı (Eylül), Bosna Hersek 7. Türk Ürünleri Fuarı ve Etiyopya (Habeşistan) 1. Türk Ürünleri Fuarı olacak. Bu fuarların ikisinin Afrika’da olmasını çok önemsiyoruz. Afrika, artık yükselen pazar… İTO olarak firmalarımızı, ihraç ürünleri fuarlarımızla Afrika’nın ve dünyanın her bölgesine taşıyacağız” dedi.

TİCARİ DİPLOMASİYE DEVAM

Başkan Avdagiç, 2019’da başlatılan ‘ticari diplomasi ve açılımlar’ yaklaşımının, 2020’de de kapsamının genişleterek sürdürüleceğini belirtti. Avdagiç, “İTO olarak başta Almanya’nın Frankfurt ve Münih gibi etkili ticaret odaları olmak üzere, Avrupa ülkeleri ticaret odalarıyla işbirliğine ağırlık vereceğiz. Böylece işletmelerimizin Avrupa’ya yönelik ticareti artırmalarını ve mevcut sorunlarına da çözüm üretebilecek bir ortam oluşturmayı planlıyoruz” dedi.

UR-GE PROJESİ’NDE YENİ SEKTÖRLER

Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) Projesi ile tüm sektörleri küresel rekabete açmaya çalıştıklarını belirten Avdagiç, “İki örnek vermek isterim: Birincisi; iç giyim sektörü için UR-GE Projemiz kapsamında bu yıl Kazakistan’da B2B etkinliği yaptık. Etkinliğe, Türkiye’den 14 küme üyesi firmamız ile Kazakistan’dan 121 potansiyel alıcı katıldı. Her sektöre yönelik yürüttüğümüz UR-GE Projesi, o sektöre dinamizm ve ihracat atılımı getiriyor. 2020’de aynı sektör için bu kez Polonya pazarına yönelik çalışma yapacağız. İkinci örnek de ayakkabı sektöründen… UR-GE Projesi kapsamında New York’taki Türk Ticaret Merkezi’nde B2B görüşmeler organize ettik ve 21 alıcıyla 143 ikili iş görüşmesi yapıldı. UR-Ge Projesi üyelerimizin ihracat kabiliyetini artırıyor. Bu yüzden bu projeyi, 2020’de de aynı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

RAKAMLARLA 2019

  • 969 komite toplantısı gerçekleştirildi.
  • 12 sektör toplantısı yapıldı
  • 11 ihtisas komitesi 34 toplantı düzenledi.
  • Hizmet, gıda, sanayi, inşaat, enerji iletişim ve teknoloji, lojistik, otomotiv ve tekstil sektörlerinde 7 istişare toplantısı yapıldı.
  • 283 seminer, panel ve toplantı düzenlendi.
  • 134 inceleme ziyareti, 11 eğitim ve 1 sertifika töreni gerçekleştirildi.
  • Farklı ülkelerden 50 heyet ağırlandı.
  • A.TR’den Menşe Şahadetnamesi’ne kadar verilen dış ticaret belgesi sayısı, 2.169.040 oldu.
  • 9.650 kapasite raporu verildi.
  • 14.063 iş makinası tescili yapıldı.
  • Sicil ve tescil işlemlerine ilişkin 1.239.915 işlem gerçekleştirildi.
  • 223.226 ticaret sicil tescili gerçekleştirildi.
  • İTO Çağrı Merkezi, 884.334 çağrıya cevap verdi.
  • Yurtiçinde 3, yurtdışında 34 olmak üzere toplam 37 fuara iştirak edildi. Katılımcılar için sabit kur uygulaması devam etti.
  • Fuarlardan 25’inin Türkiye milli katılımı gerçekleştirildi. Milli katılımın yapıldığı 25 fuarda, 867 firma 17.511,5 metrekarelik alanda Türkiye’yi temsil etti.
  • 6 uluslararası fuarda, 1.012 metrekarelik alanda firmaların ikili görüşme imkanı yapması temin edildi.
  • 18 Tedarikçi Günü yapıldı.
  • İhracata İlk Adım Programı’na katılan 20 firma, eğitim sonrası, aralık itibariyle 1.350.000 dolarlık ihracat yaptı.
  • Hamilik Projesi ile hamiliği üstlenilen okul sayısı 54’e çıktı.
  • 300’den fazla okul ziyareti gerçekleştirildi. 80’den fazla sektörel bilgilendirme toplantısı, 60’tan fazla fuara katılım, 50’den fazla paydaş ziyareti ve 30’dan fazla oryantasyon gerçekleştirildi.
  • Üyeler, 300.857 işlemi online olarak gerçekleştirdi. Bunun 246.638’i faaliyet belgesi talebi, 53.884’ü ticaret sicil gazetesi talebi, 355’i dış ticaret belgeleri oldu.

LİMAN HAN’IN RESTORASYONU

Ünlü Türk mimarı Vedat Tek tarafından 1915’te yapılan Liman Han Binası’nın restorasyonuyla ilgili konuşan Avdagiç, koruma kuruluyla irtibatlı olarak yıkım ve söküm çalışmalarına başladıklarını söyledi. Avdagiç, buradaki tarihsel değere sahip çini, ahşap ve pencere demir aksamı bulunduğunu aktararak, “Bunların zarar vermeden sökümü çalışmasını, koruma kurulunun kararını alarak, uzmanların nezaretinde bitirdik. Sökümden sonra binanın tehlike arz eden ve tarihsel bir görünüme sahip ön cephesini çelik konstrüksiyon ile tutma çalışmalarına iç kısımdan başladık” dedi.

Sosyal Medyada Biz

ITO Symbol