Hedef e-ticaret

2020 iş programını üye odaklı olarak hazırlayan İstanbul Ticaret Odası, hizmetlerini dijitalleştirerek üyelerine daha hızlı ve verimli hizmet vermeyi hedefliyor. 2019’da e-ticaret ve e-ihracat konularında 10 geniş katılımlı seminer gerçekleştiren İTO, 2020’de de benzer çalışmalara devam edecek, hizmet ihracatı için çalışacak.

Hedef e-ticaret

İstanbul Ticaret Odası’nın 2020 iş programındaki istikameti, küresel rekabetin yeni bir boyutu olan dijitalleşme. İTO, üretimden pazarlamaya, yönetimden satışa kadar tüm alanlarda dijital dönüşümde etkin rol alıyor. İTO, 2020’de dijital dönüşümde rol oynayan Türkiye’nin milli gelirinin yüzde 60’ından fazlasını oluşturan hizmet sektörünün ihracatını artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirecek.

DİJİTAL HİZMETLER

İstanbul Ticaret Odası; Teknopark İstanbul ve Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) ile birlikte birçok genç girişimcinin şans bulacağı alt yapının sağlanmasında öncü oluyor. Her yıl onlarca genç girişimci, kuluçka merkezlerinde fikir geliştirip, birçok farklı sektörde yenilikçi çözümleriyle pazarda yer arıyor.

STRATEJİK HİSER PROJESİ

2020’de hayata geçecek Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması Desteği Projesi (HİSER) kapsamında iki proje yürütülecek. İTO, Dijital Oyun Sektörünün Rekabet Gücünün Artırılması Projesi ile Yazılım Sektörünün Rekabet Gücünün Artırılması Projesi sayesinde üyelerini hem hizmet sektörüne hem de dijitalleşmeye yönlendirecek.

OYUNDA KÜRESEL STANDART

Dijital Oyun Sektörünün Rekabet Gücünün Artırılması Projesi ile ülkeye döviz kazandıracak hizmet gelirlerinin artırılması amaçlanıyor. Bu bağlamda dijital oyun sektörüne yönelik kümelenme projesi hayata geçirilecek. Böylece dijital oyun projelerinin paydaşları olan ‘oyun stüdyoları, oyun stüdyolarına dış kaynak hizmeti veren stüdyolar ve ekosisteme yazılım desteği sunan firmaların’ uluslararası standartlara ulaşması sağlanacak. Hedef pazarlarda yeni iş bağlantıları geliştirilecek, ihracata yönelik rekabet güçlerinin artması sağlanacak.

EKOSİSTEM DEĞİŞECEK

Yazılım Sektörünün Rekabet Gücünün Artırılması Projesi kapsamında da özellikle yapay zeka, büyük veri ve bulut çözümleri gibi bilişim dünyasında hizmet veren firmalar bir araya getirilecek. Yapay zeka, büyük veri ve bulut çözümler alanındaki güncel eğilimlerin Türkiye yazılım ekosistemine adaptasyonunu sağlamak ve sektördeki genç nüfus oranını artırmak amacıyla teknik eğitim ve danışmanlık faaliyetleri gerçekleştirilecek.

E-DÖNÜŞÜM SEMİNERLERİNE DEVAM

İstanbul Ticaret Odası, KOBİ’lerin yeni nesil üretim şekline kolay adapte olmaları ve yeni nesil uygulamalar hakkında detaylı bilgiye sahip olmaları için seminer, panel ve konferans gibi etkinliklere 2020’de de devam edecek. Özellikle ön plana çıkan e-ticaret,

e-ihracat ve dijital pazarlama alanlarında ve bu alanların tüm başlıklarını içerecek şekilde, yeni yılda da tüm sektörlere hitap eden organizasyonlara devam edilecek.

TAHKİM ÇALIŞMALARI PORTALDA

İstanbul Ticaret Odası Tahkim Merkezi (İTOTAM), 2020’de ulusal ve uluslararası bir dokümantasyon merkezi olmayı hedefliyor. İlgili kesimler, tahkim hukuku alanındaki yabancı kaynaklar da dahil olmak üzere en güncel kaynaklara ve veri tabanlarına İTOTAM’a gelerek erişim sağlayacak. İlgililer, tahkim alanındaki çalışmalarını İTOTAM’dan yapabilecekler. Tahkim kuralları, İngilizce’nin yanı sıra Almanca, Fransızca ve Arapça gibi dillere çevrilerek, İTO web sitesinde yayınlanacak.

ÜYE ODAKLI E-HİZMET

İstanbul Ticaret Odası’nın dijital dönüşüm projeleri kapsamında kurumsal web portalı, online işlemler portalı, meclis portalı ve meslek komiteleri sayfaları yeniden tasarlanacak. Yeni tasarımlarla güncel teknolojik altyapı ve çözümler, kullanıcı dostu ve modern yeni arayüzler, dinamik ve görsel ekranlar, mobil cihazlara uyumlu responsive tasarımlar, istenilen bilgiye hızlı ve kolay ulaşım, üye ve belge hizmetleri için yeni mobil uygulamalar, dijital platformlarda e-imzalı ve kargo destekli belge hizmetleri verilecek.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK TEKNOPARKI

Teknopark İstanbul, yerli ve yabancı girişimcilerin Türkiye’nin teknoloji geliştirme kapasitesine katkıda bulunabilmesi amacı ile Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve İTO ortaklığında kuruldu. 2019’un ekim ayı itibariyle 297 firma ve 5067 Ar-Ge mühendisine ev sahipliği yapan Teknopark İstanbul’da 1622 savunma sanayi odaklı milli proje geliştirildi. 2019’da yapımına başlanan BASF İnovasyon Merkezi ve Maltepe Üniversitesi binalarının tamamlanması ile Teknopark İstanbul, Avrupa’nın en büyük ve nitelikli teknoparkları arasında yerini alacak. Teknopark İstanbul’da başta savunma sanayi olmak üzere havacılık/uzay, denizcilik, ileri elektronik, enerji, sağlık bilimleri ve endüstriyel yazılım alanlarında yüksek teknoloji geliştirmeleri için Ar-Ge çalışmaları yapan çok sayıda şirket bulunuyor.

UNICORN SONDAJI 2020’DE DE SÜRECEK

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi, yenilikçi iş fikirlerine sahip girişimcilerin hayallerine ortak olurken, oluşturulan değerlerin iktisadi hayatta karşılık bulması için çalışıyor. BTM; kamp, ön kuluçka, kuluçka ve post-kuluçka mekanizmalarının yanı sıra, tematik kapsamdaki Winglobal ve mucit girişimci gibi programlarıyla multifonksiyonel bir hizmet veriyor. BTM’de, kamp süreçlerinde aldıkları çeşitli destekler ile projelerini geliştiren girişimciler, dünyada ilk defa bir ticaret odası tarafından kurulan ve çok fonksiyonlu olan bir girişimcilik merkezinin ayrıcalıklarından yararlanmaya yeni yılda da devam edecek. BTM, 1000 startup’a destek vereceği ‘BTM 1000’ projesi ile nitelikli ve global startup’ların Türkiye’den çıkmasına destek olmayı amaçlıyor. BTM, Türkiye’den çıkacak ilk unicorn’ların adresi olma yönünde çalışmalara devam edecek.

Sosyal Medyada Biz

ITO Symbol