Hedef küresel marka

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından geliştirilen yerli elektrikli otomobil ile otomotiv endüstrisinde yeni bir dönem başladı. Fikri ve sinai hakları tamamen Türkiye’ye ait olan yerli otomobilde yeni hedef küresel marka olmak. İlk iki modeli tanıtılan yerli otomobilde seri üretim ise 2022’de başlayacak. Milli otomobilin tanıtımda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu otomobili sadece kendi ihtiyaçlarımız için üretmiyoruz. Biz küresel bir marka peşindeyiz. Avrupa gibi yakın pazarlardan başlayarak, tüm dünyada bu otomobili yollarda gördüğümüz gün, hedefimize ulaşmış olacağız” dedi.

Hedef küresel marka

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından geliştirilen yerli elektrikli otomobil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde tanıtıldı. Fikri ve sinai hakları tamamen Türkiye’ye ait olan otomobille birlikte, dünyanın rekabetçi bir Türk markasıyla tanışmış olacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Bu markaya ilişkin tüm stratejik kararları ülkemiz alıyor. Bizim fikirlerimiz, bizim mühendislerimiz tarafından hayata geçiriliyor. Atılan hiçbir adım için kimseden lisans almıyor, icazet almıyor, her türlü teknik özelliği kendimiz belirliyoruz. Bir başka ifadeyle, oyunun kurallarını artık biz koyuyoruz” dedi.

TÜRKİYE ÖNDE GİDİYOR

Türkiye’nin Otomobilini elektrikli olarak üreterek, geçmişin veya bugünün değil, doğrudan geleceğin teknolojisine uzandıklarının da altını çizen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; “Tasarımıyla, bataryasıyla, şarj istasyonlarıyla bu otomobil projesiyle ülkemizi, geleceğin dünyasına hazırlıyoruz. Dünyada bunu yapabilen pek az ülke vardır. Türkiye, daha en başından elektrikli otomobil alanına girerek, herkesten bir değil, birkaç adım birden öne geçiyor. Bu otomobili sadece kendi ihtiyaçlarımız için üretmiyoruz. Biz küresel bir marka peşindeyiz. Avrupa gibi yakın pazarlardan başlayarak, tüm dünyada bu otomobili yollarda gördüğümüz gün, hedefimize ulaşmış olacağız. Üretim ve ihracat stratejimizi buna göre belirliyoruz” dedi.

İLK SİPARİŞ ERDOĞAN’DAN

Yerli elektrikli otomobilin ilk ön siparişini veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şunları söyledi: “Milletimizin de bu araca sahip olmak için sabırsızlıkla beklediğini biliyoruz. Bu otomobilin ticari olarak satışa sunulacağı 2022 öncesinde, milletimizin projeye ve Milli Teknoloji Hamlesine olan desteğini göstermek üzere ön satış süreci başlatılabilir. Dünyada benzer projelerde kullanılan bu yöntemi, ülkemizde de hayata geçirebiliriz. Milletimizin, ön satışta ortaya koyacağı taleple bu projeye sahip çıkacağına yürekten inanıyorum. Recep Tayyip Erdoğan olarak, şahsım adına ilk ön siparişi de buradan veriyorum.”

TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİ’NE İTO’DAN ANLAMLI DESTEK

Yerli elektrikli otomobile önemli bir destek de İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’ten geldi.  Avdagiç; “İTO, Türkiye’nin Otomobili’nin taşıdığı misyonun ve oluşturacağı katma değerin en büyük destekçisi. Çünkü yeni ve yerli teknolojilerle üretimin derinliklerine nüfuz etme zamanımız geldi. Bu projenin diğer sektörler için de bir örnek olacağına ve ülkemizin refahının artmasına önemli katkılarda bulunacağına yürekten inanıyorum. İstanbul iş alemi olarak yüzde 100 elektrikli yerli otomobile sahip çıkacağız. Gururluyuz. Türkiye’nin Otomobili’nden bütün Türkiye’nin iyi elektrik alacağına eminim. Şimdi önümüzde fırsatlarla dolu yeni bir yol var” diye konuştu.

5 MODELDE YILLIK 175 BİN ÜRETİM

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile yerli otomobil üretim tesisi Bursa’da kurulacak.

Yatırımın süresi başlangıç tarihi olan 30 Ekim 2019’dan itibaren 13 yıl olarak belirlendi.

Öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 22 milyar TL olarak açıklandı.

Elektrikli otomobilin üretimi 5 modelde, yılda 175 bin adet olacak.

Üretim tesisinde ilk etapta 300’ü nitelikli toplam 4 bin 323 kişi istihdam edilecek. Yan sanayi ile birlikte istidam sayısı 20 bin kişiye ulaşacak.

Proje bazlı devlet desteği verilecek yatırım için Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 100 vergi indirimi, azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıllık sigorta primi işveren hissesi desteği, 10 yıllık Gelir Vergisi stopajı desteği, azami 360 milyon liralık nitelikli personel desteği, faiz ve kar payı desteği ile yatırım yeri tahsisi ve alım garantisi sağlanacak.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) gerçekleştireceği yatırım için 30 bin otomobillik alım garantisi verildi.

Sosyal Medyada Biz

ITO Symbol