Plastik sektörü ‘tekniğe’ odaklanacak

Plastik sektörü temsilcileri, sektörün geleceğini belirleyen en önemli alanın teknik plastik olduğunu söylüyor. Sektör temsilcileri, Türkiye’nin yerli otomobil projesinin de bu konuda önemli katkılar sağlayacağına inanıyor.

İstanbul Ticaret Odası Plastik ve Kauçuk Meslek Komitesi, gerçekleştirdiği sektörel istişare toplantısı ile gündemdeki sorunları ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

KAÇAK POŞET SORUNU

İstişare toplantısında ilk gündeme getirilen konular arasında kaçak poşet sorunu yer aldı. Sektör temsilcileri; yurtdışından kaçak getirilen poşetlerin piyasa fiyatının altında satıldığını, sektörde haksız rekabete sebep olduğunu, istihdam oluşturan ve vergi veren sektör mensuplarını mağdur ettiğini söyledi. Konuya katkıda bulunan sektör temsilcileri de hammaddede bir gözetim olduğuna, fakat yarı mamul ve mamulde bir gözetim olmadığına dikkat çekerek, Ticaret Bakanlığı’nın bu alandaki gözetim kapsamını genişletmesi gerektiğini belirtti.

Toplantıya, İstanbul Sanayi Odası, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) ve Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) temsilcileri de katıldı.

HAMİLİK PROJESİ BÜYÜYECEK

Sektörel istişare toplantılarının aynı zamanda bir fikir harmanı olduğunu belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, görüşlerden ve çözüm önerilerinden istifade ettiklerini ve kamu otoritelerine aktardıklarını ifade etti. Nitelikli personel ihtiyacı sorununa değinen Avdagiç, İstanbul Ticaret Üniversitesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi’nin sertifika ve eğitim organizasyonları gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, bu alanda da çalışma yapılabileceğini söyledi. İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası’nın hamilik projesiyle 90 meslek lisesine dokunduğunu ve sektörlerle meslek okullarını bir araya getirdiğini belirten Avdagiç, “Bu projeyle gurur duyuyoruz. Hedefimiz, projenin İstanbul’daki tüm meslek liselerine erişmesi” diye konuştu. İTO’nun 40’a yakın fuara milli katılım düzenlediğine dikkat çeken Avdagiç, “Bu fuarların yarısı sanayi fuarları. Yan sanayi günleri de düzenliyoruz. Firmaların bu portföyde daha çok yer almalarını istiyoruz” dedi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE E-TİCARET

Plastik sektörünün yüzde 42 ihracat oranıyla Türkiye’nin ihracat eksenli büyümesinde de örnek olduğunu belirten sektör temsilcileri, daha fazla katkı için güçbirliği gerektiğini ifade etti. ABD’deki ilk 100 plastik firmasının 50’sinin cirolarının 500 milyon doların üstünde olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, Türkiye’deki firmaların da benzer büyüklüklere güçbirliği yaparak ulaşabileceğini söyledi. Dijital dönüşüm ve e-ticaret de toplantıda gündeme getirilen konular arasında yer aldı. Uluslararası rekabette geride kalmamak için dijital dönüşümün ve e-ticaretin önemine vurgu yapıldı.

‘KALIPÇILIK STRATEJİ BELGESİNE ALINMALI’

Sanayinin birçok sektöründe önemli bir misyon üstlenen kalıp ve kalıp ekipmanlarının nitelikli ürün sınıfına alınması konusu da toplantıda gündeme geldi. Sektör temsilcileri, kalıp sektörünün dünyadaki cirosunun 80 milyar Euro, Türkiye’deki cirosunun 2 milyar Euro olduğunu belirterek, hedefin 3.5 Euro olduğu bilgisini verdi. Türkiye’de kalıbın yüzde 30’unun yerli üretim, yüzde 70’inin ithal olduğuna da dikkat çeken sektör temsilcileri, yerli üretimin cazip hale getirilmesi ve Sanayi Strateji Belgesi’ne kalıpçılığın da dahil edilmesiyle sektörün ülke ekonomisine katkısını artıracağını ifade etti. Plastik sektörü temsilcileri de görüşü destekleyerek, sanayisi gelişmiş ülkelerin aynı zamanda kalıpçılığın geliştiği ülkeler olduğuna işaret etti. Katma değeri yüksek olan kalıpçılıkta, yerli üretimin potansiyelinin mutlaka değerlendirilmesi gerektiği de vurgulandı.

ENERJİ MALİYETİ SORUNU

Plastik sektörü temsilcileri, sektörün geleceğini belirleyen en önemli alanın teknik plastik olduğunu belirterek, Türkiye’nin yerli otomobil projesinin bu konuda da önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Elektrik fiyatlarının artmasından kaynaklanan maliyet artışı da toplantıda gündeme geldi. Elektrik maliyetlerindeki artışın bir yılda yüzde 100’ü aştığını söyleyen sektör temsilcileri, bunun yerli üreticileri zor durumda bıraktığını, ihracatı da olumsuz etkilediğini vurguladı. Sektör temsilcileri, nitelikli personel ihtiyacı sorunlarını da gündeme getirdi.

Sosyal Medyada Biz

ITO Symbol